duminică, 8 iunie 2014

Introducere la Cartea Zohar, LITERELE LUI RABBI HAMNUNA-SAB LITERA BET

Litera Bet a intrat si a spus: „Fauritor al lumii, ar fi bine sa creezi lumea prin mine, deoarece prin mine Tu esti binecuvântat Sus si jos. Pentru ca Bet este Berachah (binecuvântare).” Creatorul a raspuns literei Bet: „Bineînteles, voi crea lumea prin tine si tu vei fi temelai lumii!”

Litera Bet este proprietatea lui Hochma (întelepciune), sau mai bine spus Hesed în Hochma, un punct într-un palat, deoarece Ohr Hassadim este un palat pentru Ohr Hochma si este numita Berachah (binecuvântare). Trecând prin toate lumile de la Creator în jos pâna la ultimul grad al celei mai joase lumi, aceasta Lumina nu se diminueaza în nici un fel.

Mai curând, precum aceasta Lumina se afla la cel mai Înalt Grad pe care îl primeste de la Lumea Infinitului, este la fel de mare, magnifica si puternica în lumea Atzilut si în acelasi fel, mergând în jos pâna la lumea Assiya. Si nu devine mai slaba sau mai grosiera, pe masura ce trece prin toate ecranele, pornind de Sus în jos.

Acesta este motivul pentru care litera Bet vedea ca lumea trebuie sa fie creata cu proprietatile sale, precum Lumina binecuvântarii este aceeasi, atât Sus cât si jos; nici un ecran nu o poate slabi si nici o dorinta inferioara, nu o poate deteriora.

Deasemenea acesta este motivul pentru care proprietatea milei (Hassadim) este cea mai potrivita pentru crearea lumii, deoarece nici o forta impura nu i se poate alatura. Aceasta, deoarece fortele impure pot doar sa se alipeasca unui loc în care exista o deficienta. Si din moment ce nu exista nici un fel de deficienta în proprietatea milei, atunci nu poate avea loc niciodata un contact între Bet si fortele impure.

Creatorul a fost de acord cu Bet, ca proprietatea ei este perfecta si potrivita pentru crearea universului de El. Dupa cum este spus: „Olam (lumea) Hesed (milei) YiBaneh (va fi construita),” unde YiBaneh semnifica Boneh (construirea) si HaVana (întelegere). (În ebraica, literele Vav si Bet sunt indicate de catre litera Bet). Aceasta este astfel deoarece Creatorul a hotarât ca aceasta proprietate este complet suficienta pentru evaluarea precisa si separarea purului de impur.

Si daca omul cauta un idol în locul Creatorului, o Brachah (binecuvântare) nu se coboara asupra sa, deoarece binecuvântarea provine doar de la Creator. De aceea, este posibil sa determinam cine este drept si cine este un pacatos, cine lucreaza de dragul Creatorului si cine lucreaza pentru sine, deoarece lumea este construita prin mila.

Dar, Creatorul nu a ordonat Luminei Milei sa guverneze lumea. El doar a intentionat ca aceasta sa aiba un început bun, suficient ca sa aduca lumea catre perfectiune. Aceasta deoarece Lumina lui Hassadim este incompleta (VAK si nu GAR), insuficienta sa nasca noi suflete, insuficienta pentru unirea si multipalicarea acestora, precum nici un Partzuf (obiect spiritual) nu se poate naste pâna când nu dobândeste întreaga Lumina a lui Hochma, numita GAR sau cap. Pâna atunci, Partzuf ramâne într-un stadiu de imperfectiune.

Stadiul nostru obisnuit (cel mai jos posibil), este determinat de proprietatea literei Bet. De aceea, Creatorul a asezat-o ca baza a creerii lumii. Cu alte cuvinte, temelia lumiii este un stadiu al unui Partzuf (obiect) pur, pe care nimci nu-l poate diminua sau împiedica.

Într-un asemenea stadiu, o suplimentare a Ohr Hochma la Ohr Hassadim, necesara pentru nasterea unui nou Partzuf, nu mai este considerata importanta si esentiala. Mai degraba, este definita ca o adaugare, adica, depinde doar de faptele bune ale celor de jos. Si Lumina fundamentala, VAK, niciodata nu va lipsi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Corina Cretu pe locul I ?

Tocmai cand il laudam pe Ponta pentru ca o va pune Corina Cretu pe locul I pe lista de europarlamentare, ceea ce ar face din PRO Romania un...