luni, 24 august 2015

Psihologia, este in continua dezvoltare si schimbare.

Psihologia, la fel ca si medicina si alte stiinte, este in continua dezvoltare si schimbare.
Asa cum se credea in trecut, de exemplu, ca atunci cand esti bolnav este bine sa fii taiat sub limba ca sa scurga sangele "rau", acum aceasta metoda este considerata barbara si inutila.
In mod similar, in psihoterapie, s-a crezut mult timp ca omul acumuleaza tot felul de emotii pe care trebuie sa le "ventileze", iar aceasta usurare i-ar aduce vindecarea. Aceasta procedura este denumita metaforic "teoria hidraulica".

Ei bine, dupa multe studii psihologice, s-a demonstrat ca aceasta metoda face mai mult rau decat bine. Nu, nu te ajuta decat poate pe moment sa vorbesti despre "cum te face sa te simti" un lucru, insa pe termen lung aceasta metoda nu face altceva decat sa adanceasca trauma. Este si normal sa se intample asa: de cate ori readuci in prim planul constiintei o amintire, ii reintaresti calea neuronala si astfel devine si mai usor de accesat.
Cel mai bun lucru pe care poti sa il faci este sa nu te gandesti la ceva ce ti-a facut rau sau te-a ranit, iar daca o faci straduieste-te sa te raportezi altfel la acea intamplare. Da-i o alta semnificatie, alege sa o percepi altfel sau sa-i asociezi o alta emotie.
Sa vorbesti despre problemele si emotiile tale negative, te face sa te simti bine pe moment deoarece esti ascultat. Insa, pe termen mediu si lung, in loc sa uiti, mintea ta iti va reactualiza cu usurinta problema si trairea respectiva.
De asemenea, este profund disfunctional si nesanatos sa mergi la psihoterapie perioade lungi de timp (luni si ani de zile) si sa nu simti nicio schimbare (de durata) in starea ta psihica. Nu este normal ca in psihoterapie sa vorbesti la nesfarsit despre problemele tale, sa plangi, sa suferi, fara sa dobandesti instrumente noi prin care sa depasesti ceea ce te doare. Nu este normal ca psihoterapeutul sa iti induca probleme despre care nu stiai ca exista sau sa faca pact cu partea suferinda din tine.
Un proces terapeutic productiv implica depasirea traumelor, nu adancirea lor si, in nici intr-un caz, sa ramai cu ideea ca esti o victima neajutorata a trecutului, a circumstantelor sau a altor persoane.
Un terapeut bun va face pact cu partea sanatoasa din tine, te va sustine sa-ti accesezi puterea interioara si sa-ti dezvolti un Eu rezistent, sa devii rational, sa fii capabil sa faci fata cu succes vietii si sa devii tot ceea ce-ti doresti sa fii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Corina Cretu pe locul I ?

Tocmai cand il laudam pe Ponta pentru ca o va pune Corina Cretu pe locul I pe lista de europarlamentare, ceea ce ar face din PRO Romania un...